Onze olijfolie

Onze olijfolie

Bij een gloednieuwe webshop hoort uiteraard ook een woordje uitleg over de soorten olijfolie die je bij ons kan kopen. 

Bij Sal e Pimenta bieden we momenteel 2 soorten olijfolie aan:

  • Señorío de Villamartín – Manzanilla (in verschillende formaten)
  • Señorío de Villamartín – Lechina (500 ml)

Onze producent, Hacienda los Horgazoles, is een kleine olijvenboer die enkel de eigen oogst verwerkt (er zitten dus geen olijven van andere telers verwerkt in deze olijfolie) en ook zijn eigen productielijn heeft. Dit is één van de weinige resterende boeren in het Zuiden die het hele productieproces, van oogst tot bottelen, nog in eigen handen heeft en zo een Extra Vierge olijfolie van ontzettend hoge kwaliteit serveert.

De olijven worden geteeld in de bergen rondom Cadiz en behoren tot de Lechín, Verdial, Manzanilla, Hojiblanca en Picual-variëteiten.

  • Señorío de Villamartín – Manzanilla

Deze typisch Spaanse olijf is redelijk groot en vlezig (vandaar de vertaling van Manzanilla als ‘kleine appel’). De variëteit is zo populair omwille van de grote fruitopbrengst van de olijfbomen. Dit is vaak ook de olijf die je terugvindt in je martini-cocktail. Toch wordt er steeds vaker ook olijfolie van deze variëteit gemaakt. Deze olie is typisch van hoge kwaliteit met een heel karakteristieke smaak. Omwille van die hoge kwaliteit is deze olie ook lang te bewaren. 

De olijfolie zelf heeft een intense groene kleur. Bitter en pittig zijn hier perfect in balans. Bij het proeven merk je tonen van appel, gemengde fruitsalade, tomaten en rijpe banaan. 

  • Señorío de Villamartín – Lechina

Deze olijfolie wordt gemaakt van de Lechin-olijf. Deze olijvensoort, die vooral te vinden is in de regio rond Sevilla, is erg moeilijk machinaal te oogsten en wordt daardoor minder en minder geteeld. De olijfolie zelf is erg fruitig. De smaak doet denken aan een evenwicht tussen groene, peperachtige en bittere tonen. 

De Lechina-olie is een single-olive-variant (te vergelijken met een single malt whiskey). De universiteit van Cordoba was lovend over deze olijfolie, omdat hij een extra hoog gehalte hydroxytyrosol (een natuurlijke antioxidant) bevat. Deze vermindert het risico op hartaandoeningen en werkt preventief tegen bepaalde types kanker. Sinds 2018 doneert onze producent een bepaald percentage van de verkoop van de Lechina-olijfolie dan ook aan de Spaanse Kom op tegen Kanker. Kortom, het proberen meer dan waard!

Je kan onze olijfolie de hele dag door gebruiken. Zo past onze Lechina perfect bij het ontbijt of een lunchsalade, terwijl de Manzanilla goed samen gaat met visgerechten. 

Heb je na het lezen van dit artikel zin om zelf onze olijfolie te proeven? Ontdek ons aanbod hier!