Hoe proef je olijfolie?

Er zijn ontelbaar veel soorten olijfolie, dus de juiste uitkiezen is nog niet zo simpel. Naast prijs, beschikbaarheid,… is ook proeven belangrijk. Maar hoe doe je dat precies? Met de stappen hieronder word je in no-time een echte olijfoliekenner! Altijd leuk om mee uit te pakken op feestjes 😉

 1. Giet ongeveer 15 ml in een rond glas. Een borrelglas is hiervoor ideaal. 
 2. Dek het glas af met je hand. Zo blijft de geur goed in het glas hangen. 
 3. Houd het glas gedurende 1 minuut onderaan vast. Hiermee warm je de olijfolie een beetje op (tot ongeveer 28°C is perfect). Draai het glaasje rond gedurende de laatste 20 tot 30 seconden. Dit zorgt ervoor dat alle smaken en aroma’s vrijkomen. 
 4. Ruik vervolgens aan het glas en dek dit opnieuw af met je hand
 5. Drink een beetje van de olijfolie. 

De smaak van olijfolie wordt beoordeeld op 3 assen, elk op 10 punten:

 • Fruitig
 • Bitter
 • Scherp & peperachtig

Een goede olijfolie heeft vaak een hogere score op de as ‘scherp en peperachtig’. De smaak prikkelt je keel dan een beetje. Leuk weetje: als olijfboeren elkaars olie proeven, dan kuchen ze omstandig om aan te geven dat de olie hoog scoort op deze laatste as. 

Bittere en scherpe olijfolie is trouwens ook gezonder, door een hogere concentratie antioxidanten. 

Bij een gebalanceerde olijfolie liggen de punten op de 3 assen, nooit meer dan 2 punten uit elkaar. 

Enkele tips:

 • De kleur van de olijfolie zegt niets over de smaak. Wil je niet beïnvloed worden tijdens het proeven, proef dan blind. 
 • Een goede olijfolie ruikt fruitig, vers en fris. Denk maar aan de geur van amandelen, kruiden of banaan.
 • Het vraagt een beetje oefening om een goede olijfolie te leren herkennen. Ben je een beginneling, dan zal je voorkeur waarschijnlijk eerder uitgaan naar een milde olijfolie. 

Zo, met deze tips ben je al een heel eind op weg om een goede olijfolie te vinden. Bekijk je graag eens onze producten (die hebben wij voor jou al getest en geproefd), dan kan hier