Is olijfolie gezond?

Gezonde salade met olijfolie

Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat olijfolie goed is voor je gezondheid. Hoe werkt dat precies?

Olijfolie zit boordevol gezonde stoffen. Zo bestaat de olie voor het grootste deel uit enkelvoudig onverzadigde vetten. Daarnaast zit olijfolie vol met krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend werken. De werking van de belangrijkste antioxidant in olijfolie is te vergelijken met ibuprofen. De antioxidanten remmen ook de genen en eiwitten in het lichaam die ontstekingen kunnen veroorzaken. Chronische ontstekingen worden vaak gezien als één van de oorzaken van ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, Alzheimer,…

Bovendien krijg je door olijfolie te gebruiken ook vitamine A, E en D binnen. Al deze stoffen hebben zo hun voordelen voor je gezondheid. 

  • Reumatische artritis

Bij deze aandoening komt het erop neer dat je immuunsysteem per ongeluk je eigen lichaam aanvalt, met pijnlijke gewrichten als gevolg. Olijfolie, in combinatie met visolie, verbetert de greepkracht, ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reumatische artritis aanzienlijk, zo blijkt uit onderzoek. 

  • Beroertes

In de Westerse wereld is dit de nummer 2 doodsoorzaak, na hartaandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die olijfolie gebruiken een lager risico op een beroerte lopen. Een andere studie toonde aan dat olijfolie de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet is die geassocieerd wordt met een lager risico op beroertes. 

  • Hartziekten

Het is niet voor niets dat mensen die een mediterraans dieet volgen (met onder andere olijfolie) minder kans lopen op hartziekten. Naast het ontstekingsremmende effect, verlaagt olijfolie ook de bloeddruk, wat één van de grootste risicofactoren voor hartaandoeningen is. 

  • Alzheimer

Een van de belangrijkste kenmerken van Alzheimer is de vorming van ‘plaques’ in de hersenen, die de hersenwerking beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat een bepaalde stof in de olijfolie deze ‘plaques’ kan verminderen. In het algemeen heeft een mediterraan dieet bovendien een positief effect op de hersenfunctie. 

  • Type 2 diabetes

Bij mensen zonder diabetes werkt olijfolie preventief. Uit een studie blijkt dat een mediterraan dieet het risico op diabetes type 2 met meer dan 40% verlaagt. Bij mensen met type 2 diabetes zorgt een mediterraan dieet ervoor dat de bloedsuikerspiegel onder controle blijft. 

Ben je helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop!

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/onverzadigd-vet.aspx
https://gezond.be/geneeskracht-van-olijfolie-hoe-gezond-het/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21443487/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20179144/
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25274026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24775425/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23432189/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15447913/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23414128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23670794/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723739/
Olijfolie, het naslagwerk, Wilma Van Grinsven-Padberg
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20929998/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19531025/