Mag je extra vierge olijfolie gebruiken voor het koken?

Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt, bieden we in onze webshop enkel Extra Vierge olijfolie aan. Dit doen we omdat Extra Vierge de allerbeste olijfolie is, waarbij de zuurtegraad onder de 0,8% ligt. Deze olijfolie werd ook getest in een laboratorium en door een smaakpanel. Enkel als er geen ‘foutjes’ in geur en smaak worden vastgesteld door het laboratorium en smaakpanel krijgt de olijfolie het label “Extra Vierge”. Veel mensen vragen zich echter af of je met deze olijfolie mag koken. Het korte antwoord? Ja 🙂

Op basis van wetenschappelijke studies kunnen we meegeven dat het perfect veilig en gezond is om Extra Vierge olijfolie te verhitten. Op basis van een studie uitgevoerd door de Universidad del Pais Vasco (Universiteit van Baskenland) blijkt zelfs dat Extra Vierge olijfolie beter is om mee te bakken en braden dan de meeste andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, arachideolie en lijnzaadolie. Tijdens de studie hebben wetenschappers de verschillende soorten oliën verhit tot een temperatuur van 190°C en de productie van toxische chemicaliën (aldehyden) tijdens het verhitten onderzocht. Consumptie van aldehyden via de voeding wordt verondersteld een rol te spelen bij aandoeningen zoals diabetes en hartziekten.

Tijdens de bovenstaande studie merkten de onderzoekers dat bij het verhitten van meervoudig onverzadigde oliën zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie sneller en meer aldehyden werden geproduceerd. Bij het verhitten van enkelvoudige onverzadigde oliën zoals olijfolie worden er minder aldehyden geproduceerd en dit gebeurt ook pas bij een hogere temperatuur. Het verwarmen van olijfolie (en zeker de Extra Vierge) tijdens het koken is dus helemaal geen probleem.

Naast gezondheid moeten we natuurlijk ook rekening houden met de veiligheid tijdens het koken. Maar ook daar is er geen probleem met het gebruik van Extra Vierge olijfolie in de keuken. Zo ligt het rookpunt van kwalitatieve olijfolie hoger (190°C-220°C) dan de meest gangbare temperaturen die gehaald worden tijdens het koken. Tenzij je iets laat aanbranden 😉

Kortom: gebruik gerust onze heerlijke olijfolie om mee te koken!